Kaše, vařené, smažené: Většina interakcí, které máme s bramborami, se točí výhradně kolem jejich přípravy na talíře. Existují však případy, kdy mají škrobové špunty více vědecké využití – například pomáhají výzkumníkům testovat a vylepšovat signály Wi-Fi. Při těchto příležitostech brambory fungují jako záskoky pro lidská těla a napodobují naše formy díky svému podobně vysokému obsahu vody. Zatímco naše těla tvoří asi 60 % vody , brambory jsou nabité asi 80 % . Všechna tato voda ovlivňuje, jak dobře se dokážeme připojit k internetu – signály Wi-Fi jsou přenášeny prostřednictvím rádiových vln , které voda snadno pohlcuje. Dokonce i voda uvnitř brambor (nebo lidského těla) může odrazit signál zpět a oslabit jeho sílu.
I když tento trik může skutečně udělat jakákoli nádoba s vodou, vědci se obrátili na pytle brambor, aby přesnější testování signálů Wi-Fi na složitých místech, jako jsou letadla. V roce 2012 Boeing navršil asi 20 000 liber hlíz do lidských tvarů v uzemněném letadle, aby pozoroval, jak dobře Wi-Fi proudí přes přeplněnou kabinu. Shromažďování dat trvalo několik dní a použití nepohyblivých bramborových testovacích subjektů místo lidských účastníků umožnilo výzkumníkům pracovat. S tímto systémem byli inženýři Boeingu schopni vyladit signály Wi-Fi tak, aby se rovnoměrně přenášely v kabině letadla a zohledňovaly vrtící se cestující a projíždějící vozíky s nápoji – což zajistilo nejlepší možné připojení k internetu ve výšce 35 000 stop.