Med má nekonečnou trvenlivost

Med je často považován za víceúčelový zázrak, známý tím, že tiší bolest v krku, hojí popáleniny a dodává trochu sladkosti nápojům a dezertům. Ale pokud se v láhvi v zadní části vaší spíže hromadí prach, možná vás zajímá, zda je bezpečné ji jíst. Nebojte se: Pokud je med správně skladován, nikdy nevyprší . Med má nekonečnou trvanlivost, jak prokázali archeologové, kteří v roce 1923 odpečetili hrobku krále Tuta a našli v ní nádoby s medem. Po provedení nepříliš vědeckého chuťového testu vědci oznámili, že 3000 let starý med stále chutná sladce.

Konzervační vlastnosti medu mají hodně společného s tím, jak málo vody obsahuje. Asi 80 % medu tvoří cukr a pouze 18 % tvoří voda. Díky tak malé vlhkosti je pro bakterie a mikroorganismy obtížné přežít. Med je také tak hustý, že do něj může proniknout málo kyslíku – další překážka pro růst bakterií. Navíc je látka extrémně kyselá, a to díky speciálnímu enzymu ve včelím žaludku zvanému glukózooxidáza. Při smíchání s nektarem na výrobu medu produkuje enzym kyselinu glukonovou a peroxid vodíku, vedlejší produkty, které snižují hladinu pH sladidla a zabíjejí bakterie. Navzdory těmto zabudovaným přírodním konzervantům je možné, že se med při nesprávném skladování zkazí . V uzavřené nádobě je med chráněn před vlhkostí, ale když je ponechán otevřený, může absorbovat vlhkost, která umožňuje přežití bakterií. Ve většině případů může být med bezpečně skladován po celá léta, ačkoli USDA doporučuje spotřebovat jej do 12 měsíců pro nejlepší chuť.